Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614
Tradiční pochoutka uzpůsobená pro všechny, kteří hledají méně kalorickou verzi známé klasiky. Ochutnejte segedínský guláš s krůtím masem podle našeho originálního receptu. Přestože se to možná na první pohled nezdá, díky kysanému zelí je segedínský guláš opravdu zdravým pokrmem. Jako přílohu doporučujeme zvolit kváskovou či jinou zdravější alternativu ke klasickému knedlíku.
Vepřové maso, zakysané zelí, smetana. K tomu domácí kynutý knedlík připravený na páře a raději dvojitá porce, aby se babička ujistila, že vám opravdu chutná. Originální recept na segedínský guláš je stejně jednoduchý na přípravu jako ten náš, na talíři je však mnohem více kalorický. Zatímco krůtí maso obsahuje na 100 gramů přibližně 120 kalorií, vepřová plec jich má téměř 3x více. Jednoduchou výměnou masa tak dokážete výrazně snížit kalorickou hodnotu svého oběda.
Maso představuje důležitou součást vyváženého jídelníčku. Je vyhledáváno zejména pro vysoký obsah bílkovin a nízkou hladinu sacharidů. Konzumací masa vaše tělo získá vzácné minerály jako železo, zinek, selen či fosfor, esenciální aminokyseliny i vitamíny skupiny B.
Z nutričního hlediska je vepřové maso považováno za „tučné maso“. Obsahuje větší množství nezdravých tuků, proto není doporučeno pro pravidelnou každodenní konzumaci. Zdravý jídelníček by měl obsahovat vícekrát v týdnu zejména „libové maso“ s nízkým obsahem tuků – ryby nebo drůbež.
Kvalitní krůtí maso obsahuje v průměru méně než 2% tuku. Průměrná porce tohoto masa na talíři (150g) dodá vašemu tělu 36 gramů bílkovin, 1,5 gramu tuku a méně než 1 gram sacharidů. Abyste spálili průměrnou porci krůtího masa, potřebujete ujít přibližně 3600 kroků. Na stejnou porci vepřové plece je to téměř 9000 kroků. O důvod víc, proč zkusit zdravější variantu segedínského guláše podle našeho receptu :). Chutná opravdu skvěle. Potvrzují to stovky našich spokojených zákazníků, kterým segedínský guláš připravujeme jako součást vyváženého jídelníčku v našem programu Dieta Klasik.
Jednoznačně ano. Než přidáte kyselé zelí do hrnce, promyjte je v sítku pod tekoucí studenou vodou. Promytí zelí zjemní její výrazně kyselou chuť. Takto připravený segedínský guláš bude chutný i bez přidání sladké smetany. Stačí ho během vaření dochutit pepřem, solí a bylinkami. Smetana a bílá mouka používaná k zahuštění představují zdroj zbytečných kalorií.
• 300 g krůtích prsou
• 500 g kysaného zelí
• 2 bobkové listy
• 3 ks nového koření
• 2 PL mleté sladké sušené papriky
• 2 menší cibule nebo 1 větší
• 2 stroužky česneku
• 2 PL slunečnicového oleje
• sůl a pepř
• 1/2 ČL oregana
• 1 chilli paprička, pokud máte rádi pikantní
Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno a v hrnci lehce opečeme na oleji, až zesklovatí. Potom přidáme nakrájené maso a opečeme ho dozlatova, osolíme, přidáme koření a zelí. Dusíme asi 10 minut, promícháme. Pokud je třeba podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Podáváme s kváskovým nebo bezlepkovým knedlíkem.
Náš tip: Podle tohoto receptu připravíte také chutnou veganskou verzi segedínu. Stačí vyměnit maso za sójové kostky, tempeh nebo seitan.
Pokud budete mít chuť na zdravější přílohu, která se podobá klasice, vsaďte na kváskový knedlík připravený ze špaldové nebo celozrnné mouky. Někdo podává segedínský guláš i s bramborami či kváskovým chlebem. Dobře dochucený segedín je skvělý i bez přílohy.
Kynutý knedlík připravený na páře je léty ověřená klasika. Jednou za čas si ji bez výčitek dopřejte, stejně jako tradiční vepřový segedín. Jakmile však jednou ochutnáte ten podle našeho receptu, asi už jiný nebudete chtít :)
Pokud nestíháte vařit, objednejte si vyváženou stravu sestavenou odborníky na zdravou výživu. V našem programu DIETA KLASIK vám připravíme chutné jídlo na celý den – v krabičce na oběd dostanete lahodný nízkokalorický segedín s krůtím masem i jiná kaloricky vyvážená jídla dle aktuálního jídelníčku.
Zdroj informací:
https://www.healthline.com/nutrition/turkey#benefits
https://www.healthline.com/nutrition/foods/pork#nutrition
Zdroj obrázků:
EASYDIET, Canva