Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Chutné krémové polévky: Jednoduché variace pro každou příležitost

Recepty / 18. 2. 2025

Krémové polévky jsou lahodné, syté, výživné, a navíc mimořádně variabilní. Můžete je připravit téměř ze všeho – ze sezónní zeleniny, zbytků zeleniny v chladničce nebo kombinací různých druhů zeleniny s masovým vývarem. Kromě skvělé chuti oceníte jistě i jejich jednoduchou přípravu.

Chutné krémové polévky: Jednoduché variace pro každou příležitost

Obsah

5 důvodů, proč zařadit do jídelníčku krémové polévky

  • Jednoduchost přípravy. Jak jsme již zmiňovali, příprava krémových polévek je opravdu nenáročná nejen na čas, ale také na suroviny. Stačí pár ingrediencí a už do 20 minut můžete mít na stole chutné zdravé jídlo, které vás zasytí.
  • Využití zbytků zeleniny. Pokud vám v chladničce zůstaly různé zbytky zeleniny, nemusíte je vyhazovat. Uvařte z nich polévku. Kousek mrkve, celer, petržel, brambor, cuketu, dýni, řepu, špenát, květák, brokolici, hrášek či jiné druhy zeleniny vložte nakrájené do hrnce na osmaženou cibulku, orestujte, uvařte a rozmixujte. Přidejte sůl, dochuťte kořením a lahodná polévka je na světě.
  • Výživné jídlo plné vitamínů. Krémové polévky patří k výborným zdrojům vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsah živin se odvíjí od toho, jaké druhy zeleniny použijete. Kromě nutriční hodnoty oceníte i nižší počet kalorií – stačí připravit polévku jen ze zeleniny či luštěnin bez přidání smetany nebo másla.
  • Zasytí vás, ale nepřejíte se. Na rozdíl od těžkých jídel jsou krémové polévky lehce stravitelné, ale zároveň dokážou stejně dobře zasytit. Díky tomu jsou ideální k obědu i jako lehká večeře. V EASYDIET jídelníčcích je najdete i jako svačinu.
  • Nekonečné variace chutí. Možnosti kombinací jsou téměř neomezené. Můžete experimentovat s různými druhy zeleniny, bylinek, koření a doplňkových ingrediencí, díky čemuž bude každá polévka jedinečná a vždy chutná.

 

Krémové polévky jsou lahodné, syté, výživné, a navíc mimořádně variabilní. Můžete je připravit téměř ze všeho – ze sezónní zeleniny, zbytků zeleniny v chladničce nebo kombinací různých druhů zeleniny s masovým vývarem. Kromě skvělé chuti oceníte jistě i jejich jednoduchou přípravu.

Suroviny vhodné pro přípravu zdravé krémové polévky

Základ každé krémové polévky tvoří zejména zelenina. Výborné jsou ovšem i suroviny jako houby, luštěniny, či dokonce některé druhy obilovin. Mezi nejčastější ingredience, které se používají v receptech na krémové polévky, patří:

Zelenina: Dýně, cuketa, mrkev, celer, petržel, batáty, brokolice, květák, hrášek, brambory, rajčata a další druhy zeleniny. Věděli jste, že vynikající krémovou polévku lze připravit také
z hrušky či fenyklu? Krémové polévky z různých tradičních i méně tradičních druhů zeleniny naleznete v našich stravovacích programech.

Luštěniny: Červená čočka, cizrna, fazole nebo hrášek dodají polévce výživnou hodnotu a krémovou konzistenci i bez použití smetany.

Ořechy a semínka: Kešu oříšky, slunečnicová či dýňová semínka se postarají o sametovou strukturu a bohatou chuť. Opražená semínka jsou vhodná i k dochucení a dozdobení polévky při servírování.

Mléčné produkty: Smetana na vaření, kokosové mléko či jiná rostlinná mléka a smetany dodají polévce hladkost. Chuťově výraznější produkty, například kokosové, mohou krémové polévce dodat zároveň i exotický nádech.

Bylinky a koření: Muškátový oříšek, kari, kurkuma, tymián, bazalka, koriandr a mnoho dalších. Do krémové polévky můžete použít sušené i čerstvé bylinky.

Servírování krémových polévek

Chuť a vůně čerstvě připravené polévky je stejně důležitá jako první pohled do talíře. Každé dobré jídlo by mělo potěšit všechny smysly, a proto se vyplatí věnovat pozornost i způsobu podávání krémové polévky. Zde je několik tipů, jak ji naservírovat tak, aby vypadala i chutnala výjimečně.

Správný výběr nádobí. Krémová polévka nejlépe vynikne v hladkých hlubokých talířích nebo keramických miskách s jednoduchým designem. Světlé barvy talířů zvýrazní sytost a texturu polévky, zatímco tmavé odstíny dodají při servírování luxusní vzhled.

Čerstvé bylinky, opečené ořechy a semínka, různé druhy olejů (např. dýňový či olivový), kvalitní tvrdý sýr. Všechny tyto suroviny polévku dochutí i dozdobí. Pokud máte rádi něco extra, zkuste na talíř přidat jedlé květiny.

Proměňte polévku na křupavý zážitek. Krémová polévka má často jemnou konzistenci, proto se k ní skvěle hodí opražené krutony z celozrnného pečiva, topinka nebo osmažená semínka.

Krémová polévka – jídlo pro každou příležitost

Krémové polévky nejsou jen výborný rychlý oběd či večeře, mohou být také součástí slavnostního menu. Lehké krémové polévky ze zeleniny si můžete dopřát i během detoxikace. My vám je připravujeme v rámci 7denního programu DETOX IDEÁL i ve všech EASYDIET dietách.

Jemná houbová polévka se hodí pro speciální příležitosti, zatímco lehká špenátová nebo hrášková polévka skvěle osvěží v teplejších dnech. Po náročném sychravém dni vás zahřeje vydatná polévka z červené čočky či batátová nebo dýňová polévka. Zkuste i méně tradiční kombinace jako například  fenyklovo-cuketovou polévku podle našeho receptu.

Ať už si zvolíte jakoukoli kombinaci surovin, krémové polévky jsou vždy skvělou volbou – jednoduché na přípravu, plné chuti a vhodné pro jakoukoli příležitost. Takže příště, když budete přemýšlet, co vařit, stačí se podívat do chladničky. Využijte to, co v ní najdete, a vytvořte něco lahodného a výživného. Krémové polévky nikdy nezklamou!

A pokud nebudete mít náladu vařit, vyberte si některý z našich stravovacích programů :-)

Pokud se vám obsah líbí, sdílejte

arrow-up

Přečtěte si také tyto články

Chutné krémové polévky: Jednoduché variace pro každou příležitost7 min. čtení

Chutné krémové polévky: Jednoduché variace pro každou příležitost

Krémové polévky jsou lahodné, syté, výživné, a navíc mimořádně variabilní. Můžete je připravit téměř ze všeho – ze sezónní zeleniny, zbytků zeleniny v chladničce nebo kombinací různých druhů zeleniny s masovým vývarem. Kromě skvělé chuti oceníte jistě i jejich jednoduchou přípravu.

18. 2. 2025
Jídlo na cesty – tipy na zdravou alternativu stravování11 min. čtení

Jídlo na cesty – tipy na zdravou alternativu stravování

Když vás v autě, vlaku či letadle přepadne únava a hlad, začne stoupat nervozita. Jednoduše potřebujete tělu doplnit palivo. Prozradíme vám, proč je dobré mít s sebou vlastní zdravé jídlo. Nabízíme vám konkrétní tipy, co zdravého si zabalit na cestu.

11. 2. 2025
Co dělat, když útočí vlčí hlad?9 min. čtení

Co dělat, když útočí vlčí hlad?

Obvykle přichází nečekaně – když řešíte náročný pracovní úkol, spěcháte vyzvednout dítě z kroužku nebo se posadíte večer k televizi. Najednou vás přepadne vlčí hlad. Co ho vyvolává a jak ho bez výčitek svědomí zahnat?

4. 2. 2025
Ztráta váhy vs ztráta tuku nebo jak správně zhubnout6 min. čtení

Ztráta váhy vs ztráta tuku nebo jak správně zhubnout

Hubnout se dá pomalu i rychle, postupně i nárazově, pomocí zdravé i nezdravé stravy. Jak již jistě tušíš, výše zmíněné způsoby hubnutí bychom mohli zařadit, resp. přerozdělit na správné a nesprávné. Pokud se rozhodneš hubnout pomalu, postupně a pomocí zdravé výživy, tedy SPRÁVNĚ, můžeš dosáhnout i ty správné výsledky. Ne každý úbytek na váze totiž znamená krok ke zdravějšímu organismu ...

28. 1. 2025