Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614
Brokolice je často zařazována mezi 10 nejzdravějších potravin světa. Tato chutná a všestranná zelenina podobná květáku je vyhledávána pro vysoký obsah živin, nízkou kalorickou hodnotu a pozitivní účinky na lidský organismus. Můžete ji konzumovat syrovou, vařit i péct. My vám dnes přinášíme originální EASYDIET recept na brokolicovou polévku.
Nízký glykemický index pomáhá udržovat optimální hladinu cukru v krvi.
Brokolice představuje vynikající zdroj minerálů a vitamínů.
Vyšší obsah antioxidantů pomáhá detoxikovat organismus.
Obsažená vláknina na sebe váže cholesterol a vyvolává pocit sytosti.
Brokolice je nízkokalorická – má přibližně 43 kalorií na 100 gramů v syrovém stavu.
Žlutá, fialová, čínská, Fiesta či Amadeus. U nás je známá zejména italská zelená brokolice, na světě však existuje více než 20 druhů této výjimečné zeleniny. Vychutnejte si ji pravidelně jako součást zdravého jídelníčku.
Potřebujete podpořit imunitu? Pochutnejte si na vařené brokolici. Pokud sníte 80 gramů brokolice, získáte až 84 % doporučené denní dávky vitamínu C. Kromě vitamínu C obsahuje také vitamíny A, B9 a K, z minerálních látek draslík, selen či fosfor. Brokolice má vysoký obsah antioxidantů, které příznivě působí na lidský organismus. Antioxidanty chrání vaše tělo před vznikem některých onemocnění a mohou zpomalit stárnutí buněk.
Pokud cítíte obrovský hlad, uvařte si polévku z brokolice. Díky vyššímu obsahu vlákniny vás zasytí na delší dobu. Můžete si k ní dát i zdravější celozrnný chlebíček.
1 čerstvou brokolici (400 až 500g),
1 až 1,5 l zeleninového vývaru,
2 slepičí vajíčka,
100 ml smetany na vaření,
2 stroužky česneku (nebo podle chuti),
muškátový ořech,
černý pepř,
sůl,
šťávu z citronu,
1 PL slunečnicového oleje.
Opláchnutou brokolici nakrájíme na menší kousky. Na slunečnicovém oleji osmahneme nadrobno nasekaný česnek spolu s brokolicí, muškátovým ořechem a pepřem. Přidáme sůl a zalijeme vývarem. Na začátek použijeme 1l vývaru. Vaříme na mírném ohni za občasného míchání, dokud brokolice není měkká (cca 20 minut). Přimícháme smetanu na vaření a směs rozmixujeme na hladký krém. Polévka by měla být hustší – podle potřeby přilijeme zbylý vývar, abychom dosáhli optimální hustoty. V misce si rozšleháme vajíčko, které přidáme do rozmixované polévky. Ještě chvíli povaříme polévku na mírném ohni. Po odstavení ochutíme šťávou z citronu a podle chuti přidáme sůl či pepř.
Náš tip: Během jarní sezóny můžete do brokolicové polévky přidat medvědí česnek.
Polévka z brokolice připravená podle našeho receptu je nejen lahodná, ale také nutričně a kaloricky vyvážená. Před podáváním můžete brokolicovou polévku na talíři ochutit semínky, bylinkami nebo čerstvými klíčky. Ty představují výborný zdroj vitamínů a minerálů. Nejznámější jsou u nás klíčky mungo fazolky nebo naklíčená řeřicha. Skvělé jsou také klíčky ředkvičky, hrášku či jetele. Věděli jste, že si doma můžete nechat vyklíčit i semínka brokolice? Brokolicové klíčky mají jemnou křupavou chuť. Přidejte je do salátů, pomazánek nebo polévek – vaše tělo z nich získá vápník, vlákninu i vitamíny A a C.
Máte chuť na krémovou brokolicovou polévku, ale nestíháte vařit? Ochutnat ji můžete v některém z našich redukčních programů, ve kterých ji naši kuchaři pravidelně připravují jako součást vyváženého jídelníčku. Krabičková strava EASYDIET připravovaná z nejkvalitnějších čerstvých surovin je vhodná pro každého, kdo se chce zdravě stravovat. Objednejte si i vy chutné, nutričně optimalizované jídlo až na 7 dní v týdnu.
Zdroj informací:
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/broccoli-recipes
https://www.healthline.com/nutrition/broccoli-sprouts#benefits
Zdroj obrázků: EASYDIET, freepik, pexels