Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614
Květák patří mezi druhy zeleniny, které by na vašem talíři neměly chybět. Dnes vám ukážeme způsob, jak si jej připravíte jednoduše a chutně. Křupavý pečený květák je výborný k obědu i večeři.
Věděli jste, že existuje několik druhů květáku? Kromě tradičního bílého květáku patří mezi oblíbené odrůdy také oranžový nebo fialový.
Abyste si mohli připravit chutné a zdravé jídlo z květáku, potřebujete si pořídit čerstvou hlávku této unikátní zeleniny. Čerstvý květák má bledou až sněhobílou barvu, svěží zelené listy a jemnou vůni. Pokud je to možné, vybírejte květák bez skvrn – nažloutlé nebo hnědavé skvrny spolu se zvadlými listy patří mezi první znaky staršího květáku. Květák skladujte v chladničce.
EASY TIP: Pokud máte více květáku, než stihnete sníst, rozdělte ho na menší kousky, vložte do vařící slané vody a 2 až 3 minuty vařte. Růžičky nechte vychladnout a uskladněte v mrazničce. Později je můžete použít k přípravě rychlých a zdravých receptů s květákem.
Květák můžete připravit různými způsoby. Některé jsou zdravé, jiné méně. Můžete ho jíst syrový, vařený, pečený. Často se používá také jako alternativa sacharidových příloh – rýže nebo brambor. Rozličná jídla z květáku pro vás připravujeme jako součást EASYDIET stravovacích programů. Dnes vám ukážeme, jak rychle a jednoduše připravit pečený květák – kromě hlávku této unikátní zeleniny budete potřebovat jen 5 jiných surovin.
Květák nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně 2 centimetry. Na plech s pečícím papírem položte plátky květáku a jemně je posolte.
V misce smíchejte olivový olej s medem a kořením. Množství upravte podle velikosti květáku. S připravenou omáčkou potřete předem osolený květák. Pečte v troubě na 180 stupňů 20 až 30 minut.
Pečený květák můžete podávat s humnusem nebo zeleninovým pyré. Doporučujeme červenočervené, luštěninové nebo mrkvové pyré.
Dobrou chuť.