Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Zdravotní benefity celozrnného pečiva

Rady pro zdraví / 12. 12. 2024

Celozrnné pečivo je zdravější, dietologové jej už léta upřednostňují před tradičními bílými pekárenskými výrobky. Pomůže rychleji se zbavit nechtěných kilogramů a dodává tělu vitamíny a minerály.

Zdravotní benefity celozrnného pečiva

Pokud vás přepadají výčitky svědomí, že jste se opět nechali zlákat čerstvou bagetou, zkuste sáhnout po její celozrnné verzi.

Celozrnné pečivo

Celozrnné pečivo by mělo tvořit alespoň 80 % celozrnné mouky. Barva pečiva není rozhodující, ne všechno tmavé pečivo je automaticky celozrnné. Tmavší barvy může pekař dosáhnout i přidáním sladu nebo kávy. Poctivé celozrnné pečivo sice nikdy není úplně bílé, ale rozhodně neplatí, že čím tmavší, tím je celozrnnější. 

Rozhodující je složení pekárenských výrobků. Pokud si chléb nebo bagetu dobře prohlédnete, na jejich povrchu byste měli vidět drobné kousky obilných slupek. Celozrnné pečivo je zrnitější a více se drolí. V jednotlivých vrstvách zrn se však nachází velké množství vlákniny, která působí blahodárně na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a dodává tělu minerální látky a vitamíny. Pokud je pečivo skutečně celozrnné, na etiketě musí být celozrnná mouka uvedena na prvním místě. 

Co je důležité při výběru celozrnného pečiva?

Chcete-li jíst zdravěji, je důležité naučit se rozlišovat druhy pečiva. Jaké poznatky je nutno ovládat u celozrnného pečiva?

  • Cereální nerovná se celozrnné! Celozrnné pečivo má obvykle tmavší kůrku a menší objem v porovnání s vícezrnným pečivem. Z výživového hlediska jde o velký rozdíl – celozrnné výrobky mají vysoký podíl vlákniny, vitamínů, antioxidantů i minerálních látek, zatímco konzumace vícezrnného pečiva zlepšuje trávení.
  • Celozrnné pečivo by mělo obsahovat nižší podíl soli a co nejvíce vlákniny.
  • Doporučuje se celozrnné výrobky zařadit do zdravého jídelníčku a pravidelně střídat světlejší a tmavší druhy celozrnného pečiva.
  • Při výběru pečiva se zaměřte na strukturu jeho kůrky. Platí, že čím více zrn obsahuje, tím více je to vidět na povrchu chleba, rohlíku či bagety.
  • Celozrnné výrobky mají oproti pšeničnému pečivu menší objem.
  • Na řezu kvalitního celozrnného pečiva je vidět části zrn, šrot a různá semena.
  • Celozrnné pečivo nemusí mít výlučně tmavou barvu.
  • Speciální formou celozrnné mouky je grahamová mouka. Je pojmenována po panu Grahamovi, který patřil k významným šiřitelům myšlenky zdravé výživy v 19. století. V roce 1830 vyvinul novou formu mouky jako alternativu rafinované bílé mouky. Při výrobě grahamové mouky se škrob jemně rozemele a spolu s otrubami a klíčky se vrátí zpět, výsledkem čehož je hrubší hnědá mouka s jemně nasládlou chutí. Grahamová mouka má oproti celozrnné verzi poněkud hrubší strukturu. Biologickou hodnotou a obsahem důležitých látek se však téměř neliší.

Pozor na celozrnné tyčinky

Pozor na celozrnné tyčinky, které jsou „zdravým“ lákadlem. Pokud je konzumujete v dobré víře, že jde o dietní potraviny s obsahem cenných celozrnných složek, mnohdy to nemusí být pravda. Vždy si pozorně přečtěte složení na obalu tyčinky a přesvědčte se, zda skutečně obsahuje výrazný podíl neloupaných zrn a minimum nezdravých cukrů a tuků. 

Zdravotní benefity celozrnného pečiva

  • Díky vysokému podílu vlákniny dokáže celozrnné pečivo zasytit na delší dobu než bílé.
  • Čím více obilovin celozrnné pečivo obsahuje, tím je lepší a lahodnější.
  • Kůrka je nejzdravější.
  • Celozrnné pečivo má téměř stejnou energetickou hodnotu jako bílé, má však nižší glykemický index – jeho hodnota určuje, do jaké míry je potravina schopna zvýšit hladinu cukru v krvi.
  • Doporučuje se také při redukčních dietách.
  • Celozrnná mouka má oproti bílé mouce léčebné vlastnosti.
  • Celozrnnost pečiva se posuzuje podle toho, kolik nevyloupané pšenice obsahuje.
  • Cennou složkou celozrnné mouky jsou otruby. Vznikají jako nepotřebná část obilí, doslova odpad při výrobě bílé mouky. Obsahují však nejvíc minerálů, vitamínů a esenciálních mastných kyselin.

Zdravé hubnutí s celozrnnými potravinami

Ani během redukce hmotnosti či přechodu na zdravý životní styl se nemusíte zcela vzdávat čerstvého pečiva. Právě kvalitní celozrnné produkty jsou vhodnou alternativou, která by měla patřit ke složkám dietní stravy, respektive být součástí zdravého života.

 

HUBNUTÍ MŮŽE BÝT I JEDNODUCHÉ

5 jídel denně. Žádné nakupování, vaření ani zdlouhavé mytí! Stačí otevřít, sníst a počkat, až se dostaví výsledek.

facebook-icon