Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Udělejte si pořádek v lednici!

10. 5. 2022

Se správným systémem lednice lépe funguje, prodlouží se její životnost, vyhazujete méně potravin a její uspořádaný obsah je krásnější. Budete mít přehled o tom, co v ní máte a vždy je lepší jídlo včas spotřebovat než ho vyhodit. V deseti bodech Vám ukážeme jak na to.

Udělejte si pořádek v lednici!

Obsah

Zbytky hotového jídla vždy spotřebujte nejpozději do dvou dnů.

Pozor však i na to, v jakém stavu je do lednice vložíte. Rozhodně nechte jídlo dobře vychladnout, neboť pokud do lednice vložíte vlažné nebo horké potraviny, okamžitě se zvyšuje její výkonnost a tím pádem i spotřeba elektřiny. Vlhkost navíc přispívá k množení bakterií, je dobré se jí vyvarovat. Hotovému jídlu patří v lednici její nejvrchnější poličky.

Potraviny bez obalu umístěte do krabiček.

Nenechávejte je položeny vedle sebe bez systému. V krabičkách a speciálních dózách jídlo déle vydrží, je přehledně uskladněno a nenapáchne jedno od druhého. Ziplock sáčky a alobal jsou také dobrými pomocníky při uskladňování potravin. Vždy přebalte potraviny z originálních obalů, sýrem vyměňujte obal každý druhý den.

Syrové maso nenechávejte v blízkosti potravin určených ke konzumaci.

S masem zacházejte opatrně a do lednice si uložte pouze to, které maximálně druhý, třetí den tepelně upravíte. Ostatní je vždy lepší uskladnit v mrazáku. Nikdy nenechávejte syrové maso v blízkosti jiných potravin. Aby vám vydrželo, vybalte jej z původního obalu, vložte jej do dózy, uzavřete nebo překryjte fólií. Maso částečně změní svoji barvu a ztratí určité množství vody. Tento proces je přirozený, neznamená, že je maso zkažené nebo staré. Pokud maso marinujete, ponořte ho do omáčky celé, abyste zabránili množení bakterií. Takové maso vydrží v lednici i déle.

Sledujte datum spotřeby, potraviny s kratším datem uložte dopředu.

Vždy automaticky sáhneme po potravinách, které v ledničce vidíme. Proto je dobré, pokud ty s kratší dobou trvanlivosti uložíte dopředu a spíše spotřebujete. Tento systém výborně funguje zejména, pokud potraviny z chladničky vybírá více členů domácnosti.

Lednici mějte vždy poloprázdnou – musí v ní proudit vzduch.

Pokud ji přeplníte, proudění vzduchu zabráníte. Potraviny mohou nasáknout vůní svého souseda na poličce. Těžší se v ní zorientujete a určitě čekejte větší účet za elektřinu. Poloprázdná lednice a poloprázdný talíř – to je správná cesta.

Pečivo, ovoce a některá zelenina do lednice nepatří.

Do lednice nepatří: brambory, cibule, česnek, některé ovoce: banány, melouny, citrony, jablka, ananas, rajčata, káva, čokoláda, zavřené paštiky a plechovky, marmelády, marmelády a džemy, med, kečup, hořčice, červené ví , chilli omáčka. Pečivo zabalte do utěrky a umístěte do chlebníku nebo nechte venku. Máte-li ho hodně, raději zamrazte. Banány, mango či ananas v ledničce ztvrdnou a cibule s bramborami přežije lépe v tmavé komoře.

Na spodní poličky uložte maso a zeleninu, teplota nad plastovými boxy je 2 až 4 stupně.

Každé místo ledničce má jinou teplotu a tím pádem je vhodné pro jiné druhy potravin. Nejchladnější je vespod lednice, směrem vzhůru teplota stoupá. Plastové boxy jsou určeny pro zeleninu, kterou nemíchejte s ovocem a před uskladněním nemyjte. Na spodní poličce nechte maso, drůbež a ryby, ale dbejte na jejich správné uskladnění.

Do středu dejte uzeniny a mléčné výrobky, oddělte masné výrobky od mléčných.

Na středních poličkách v ledničce je obvykle 4 až 6 stupňů. Ideální teplota pro otevřené paštiky, uvařené maso, šunku, uzeniny, máslo, margaríny, plátkové a tavené sýry, jogurty a mléko. Úplně nejlépe uděláte, pokud jednu poličku vyhradíte mléčným a druhou masným potravinám.

Do dveří vložte nápoje a vajíčka. Odložte je špicí dolů, na tupé straně jsou póry a vajíčko přes ně přijímá kyslík.

Dveře s teplotou 10 až 11 stupňů jsou nejteplejším místem v chladničce. Klidně si tam naskládejte mléko, vody, džusy, bílé víno. Vajíčka můžete v ledničce držet 3-4 týdny.

Alespoň jednou za měsíc chladničku důkladně ukliďte. Teplá voda s octem dezinfikuje i pohlcuje pachy.

Led a námrazu odstraňujte pravidelně a průběžně, protože snižují výkonnost chladničky. Hloubkově ji vyčistěte, je-li třeba, tak i rozmrazte alespoň jednou za měsíc. Vždy odstraňte plesnivé, zkažené potraviny ai ty po záruční době. Pokud je na sýru plíseň, vyhoďte ho celý, nejen napadenou část.

Pokud se vám obsah líbí, sdílejte

arrow-up