Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

SALÁT Z MARINOVANÉHO TEMPEHU A ZELENÉ FAZULKY

Recepty / 9. 4. 2021

Vegetariány ani vegany již dávno nemusí trápit nedostatek kvalitních zdrojů bílkovin. Tempeh kromě množství bílkovin obsahuje také železo, vápník či vitamín B12, takže kromě lahodné chuti poskytne i úžasné nutriční hodnoty. Skvěle se tak hodí jako hlavní hvězda zdravé vegetariánské večeře v podobě tohoto neobvyklého salátu.

SALÁT Z MARINOVANÉHO TEMPEHU A ZELENÉ FAZULKY

Co budeme potřebovat

  • 250g marinovaného tempehu
  • 250g luků zelené fazolky

Marináda na fazolky:

  • 100ml jablečného octa
  • 1PL krystalového cukru
  • trocha vody
  • sůl

Marináda na tempeh:

  • 60ml sójové omáčky
  • 1PL rajčatového protlaku
  • 1PL chilli pasty (Harrisa)
  • 1PL kukuřičného škrobu
  • trocha vody

Na dochucení:

  • 1 PL kešu oříšků
  • 1 PL slunečnicových semínek
  • 1 ČL sezamových semínek
  • 1 jarní cibulka
  • 3 stroužky česneku
  • 1+1 PL sezamového oleje
  • 1 ČL oleje
  • 1 hrst natrhaných lístků endivie

Postup

Tempeh nejdříve nakrájíme na kostičky o velikosti asi 2x2 cm.

V míse smícháme škrob, vodu, přetlak a čilili pastu, přimícháme tempeh. Rovnoměrně promícháme a necháme marinovat asi 30 minut. Potom v pánvi rozpálíme 1PL sezamového oleje a tempem opékáme ze všech stran asi 2 minuty. Kešu a slunečnicová semínka nasucho opečeme a posypeme jimi opečený tempeh.

Fazolky očistíme od stonků a konečků a pokrájíme je na rovnoměrné kousky asi 5 cm dlouhé. Do mísy dáme vodu s ledem. Do hrnce si dáme vařit vodu. Když sevře vsypeme do ní fazolky a věříme 4-5 minut. Potom hned scedíme a vsypeme do vody s ledem. (Tak nám zůstanou fazolky pěkně zelené). Z cukru, octa a soli si připravíme nálev. Když fazolky vychladnou vodu scedíme a fazolky přesypeme do marinády. Necháme marinovat 2-6 hodin. Mezitím opečeme nasucho sezam. Potom fazolky scedíme, pokapeme olejem, promícháme a posypeme opečeným sezamem.

Cibulku a česnek nakrájíme na malé kousky a krátce opečeme na troše oleje. Posolíme a podáváme s tempem, opečenou cibulkou a endivií.

facebook-icon