Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

PITNÍ REŽIM PRO LADNÉ KŘIVKY

Rady pro zdraví / 12. 8. 2024

Pokud milujete rozmanité chutě nápojů, džusy, koktejly a rozhodli jste se zhubnout, připravte se na výzvu. Během diety je ideálním nápojem čistá voda, maximálně ochucená citrónem. Nemusíte se však úplně vzdát ani čerstvě vylisovaných ovocných či zeleninových šťáv, případně jiných tekutých pochoutek. Co pít a co nepít během hubnutí, abyste dosáhli reálných výsledků a ozdravili tak celé tělo?

PITNÍ REŽIM PRO LADNÉ KŘIVKY

VODA JAKO ZÁKLAD ZDRAVÉHO HUBNUTÍ

Nejdůležitější společnicí během celého hubnutí je kvalitní voda s nízkým obsahem minerálů. Důvod je jednoduchý – nepijete-li dostatek tekutin, tělo je dehydrované, metabolismus se zpomalí a hubnutí tak nebude efektivní. Výzkumy jasně ukazují, že ženy, které vypijí během diety osm a více sklenic vody denně, spálí více kalorií než ty, které zanedbávají příjem vhodných tekutin. 

FUNKCE VODY PŘI DIETĚ

  • Termoregulace,
  • dodání energie organismu,
  • snížení chuti k jídlu (více vody = méně jídla),
  • efektivnější spalování kalorií – zrychlení metabolismu,
  • pročištění organismu – voda odvádí z těla odpadní látky. 

Jaké je přiměřené množství vody na den?

Množství vody doporučené na den závisí na několika faktorech – na pohlaví, věku, hmotnosti, struktuře těla, sportovních aktivitách i na ročním období. Pokud jde o přesné množství, které byste měli denně vypít, existují různá doporučení. Obecně však platí, že na 1 kilogram hmotnosti byste denně měli vypít alespoň 25–40 ml tekutin. Dospělý člověk s váhou přibližně 70 kilogramů by měl vypít alespoň 2 – 2,5 litru tekutin. 

JAK SPRÁVNĚ PÍT VODU

Ideální je, pokud si stanovíte konečný cíl – vypít každý den minimálně 8 až 10 dvoudecových sklenic denně (dohromady alespoň 2 až 3 litry). 

Začněte pomalu – na úvod postačí, pokud si každý den přidáte o sklenici více, než jste byli dosud během dne zvyklí vypít. 

Nevynechejte ranní start. Začněte den tím, že vypijete dvě sklenice vody s plátkem citronu. Uvidíte, že vám to pomůže rychleji se probrat a cítit se fit. 

Nezapomeňte, že pokud pijete kávu, potřebujete vypít navíc tolik vody, jaký je objem šálku
s vaším kofeinovým životabudičem.

Nepijte až v momentě, kdy cítíte žízeň. Když jste žízniví, už je to špatně. Zpomalujete tak nejen svou výkonnost a vitalitu, ale také metabolismus a hubnutí. Předcházejte podobným situacím tak, že se budete snažit pít pravidelně (například sklenici vody jednou za hodinu).

Mějte vždy po ruce láhev s čistou vodou. Ať už jste na nákupech, v autě, myjete okna, nebo jste na procházce se psem, nikdy nezapomeňte na láhev vody. Nejvhodnější volbou je neperlivá, nízkomineralizovaná a nechlazená.

Hodina cvičení = 3 sklenice vody navíc. Pokud holdujete aerobnímu cvičení (běh, jízda na kole, aerobik, plavání) a je teplo, potřebujete ještě asi o jeden litr vody navíc. Když se věnujete anaerobnímu cvičení (posilování, kalanetika, power jóga), stačí přidat k dennímu příjmu asi
750 mililitrů.

Stáhněte si aplikaci s upozorněním na konzumaci vody.

Pokud vám nechutná čistá voda, zkuste hledat jiné vhodné alternativy (například neslazené čaje).

Připravte si předem dostatečné množství vody, které chcete během dne vypít, a pomalu popíjejte vždy a všude. 

Nenechávejte si pití vody na večer – rozložte si příjem vody rovnoměrně po celý den. 

RIZIKA SPOJENÁ S NEDOSTATEČNÝM PŘÍJMEM TEKUTIN

Když málo pijete, tělu hrozí dehydratace a také sabotujete úspěch diety. K nejčastějším projevům dehydratace patří sucho v ústech, závratě, únava, bolesti hlavy, zvýšená srdeční frekvence, selhání ledvin a někdy dokonce i otok mozku.

CO MŮŽETE PÍT KROMĚ VODY?

Káva – nemusíte se jí úplně vzdávat, ale důležité je to s ní nepřehánět a vyvážit každý šálek sklenicí čisté vody. Denně se doporučují maximálně dva šálky kávy bez cukru a smetany. Kofein je však také prospěšný – dokáže dodat energii a podle vědců chrání tělo i před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, před některými onemocněními srdce, ba dokonce i před rakovinou tlustého střeva.

Mléko obsahuje vápník, který nejen posiluje kosti a zuby, ale také pomáhá účinně spalovat tuky. Ovšem není to náhrada vody, spíše potravy.

Podmáslí je pro tělo velmi prospěšné. Tento sytý nápoj s obsahem vápníku, ale také bakterií, které pečují o správnou mikroflóru v tlustém střevě, byste si měli oblíbit. Chcete-li posílit svou imunitu, zlepšit trávení, vyprazdňování i kvalitu pokožky, rozhodně si dopřejte každý den sklenici podmáslí jako zdravý doplněk jídelníčku

Ovocné a zeleninové šťávy – pokud si neumíte představit, že byste se během hubnutí měli vzdát ovocných či zeleninových šťáv, zapomeňte na ty z obchodu. Vytáhněte odšťavňovač a jednou za den si na něm připravte osvěžující ovocný či zeleninový mix. Pozor však na množství! Během redukční diety můžete denně vypít maximálně dva decilitry čerstvé šťávy, kterou je dobré zředit vodou
v poměru jedna ku jedné. 

NEVHODNÉ NÁHRADY VODY BĚHEM HUBNUTÍ

Během hubnutí se určitě vyhněte tvrdému alkoholu, koupeným doslazeným šťávám, džusům (stoprocentní alternativy s kvalitním složením jsou přípustné), slazeným nápojům a energetickým nápojům.

BMI KALKULAČKA

Nevíte, jakou velikost porce si vybrat?
Stačí pár kliků a jste v obraze!

Vypočítat velikost porce

PŘÍMO K OBJEDNÁVCE

Už jste si vybrali svého favorita?
Neztrácejte čas a KLIKNĚTE!

Rychlá objednávka
facebook-icon