Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Pečená polenta s opečenou zeleninou

Recepty / 21. 5. 2021

Polenta byla vždy ceněna pro svou variabilitu, snadnou přípravu i vysoký obsah vlákniny, díky čemuž dokázala vždy spolehlivě zasytit i velké labužníky. Výhodou polenty je však i to, že neobsahuje lepek.

Pečená polenta s opečenou zeleninou

Obsah

Co budeme potřebovat

  • 200g kukuřičné jemné polenty
  • 500ml mléka
  • 2PL olivového oleje
  • 40g másla
  • ½ lžičky muškátového oříšku, nstrúhaného
  • ½ lžičky mletého pepře
  • ½ Čl soli
  • 20g parmezánu

Na opékanou zeleninu

  • 1 červená silnostěnná paprika
  • 200g cukety
  • 200g žampionů
  • 1 lžičku provensálského koření
  • 2PL oleje
  • 10g másla
  • 1 červená cibule, pokrájená nadrobno
  • 1-2 stroužky česneku, posekané
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky pepře

Postup

V hrnci smícháme mléko, máslo, olej, pepř a sůl. Zahřejeme asi na 70 ° C a přisypeme za stálého míchání polentu. Vaříme asi 7-10 minut a nepřestáváme míchat. Na konci přisypeme 15g parmezánu a promícháme. Vylijeme do formy na pečení a necháme vychladnout. Potom ztuhlou polentu nakrájíme, přendáme na pečícím papírem vyložený plech, pokrájíme na stejné kousky, posypeme jejich zbylým parmezánem a zapékáme v troubě na horním pečení asi 10-15 minut nebo do zlatova.

Opékaná zelenina

Na pánev dáme olej a máslo, přidáme cibulku a česnek a opékáme do zesklovatí. Přisypeme pokrájené žampiony, papriku a cuketu, okořeníme provensálským a pepřem a krátce opékáme, cca 5 minut na silném plameni.

paprika, žampiony, cuketa, kukuřičná polenta, kořenícuketa, paprika, šampiony, polenta v hrncipolenta posypaná sýrem připravená k zapékánírestovaná zelenina

Pokud se vám obsah líbí, sdílejte

arrow-up