Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614
Tomáš Pitoňák je spoluzakladatelem EasyDiet a již více než 15 let podniká v oblasti gastronomie a zdravé výživy. Za ten čas se setkal se stovkami různých mýtů a polopravd z oblasti stravy či hubnutí, kterým mnozí lidé stále věří. Které z nich považuje za nejčastější a největší?
Co je podle vás nejčastějším mýtem, kterému lidé v souvislosti s hubnutím věří?
Nevím, jestli je nejčastějším, ale mýtus, který zde přetrvává již dlouhá léta je, že jakékoli hubnutí je zdravé. Čili není důležité to, jak člověk zhubne, jakou stravu přitom přijímá, ale jen to, zda hubne. Být hubený automaticky znamená být zdravý. To však pak způsobuje, že lidé zkoušejí různé extrémní diety, které jim v konečném důsledku jen uškodí a často výsledný efekt přetrvá jen velmi krátce.
Velmi populárním mýtem je například to, že přibíráme kvůli tukům
Ano, pokud někomu chybí potřebné znalosti, může si myslet, že tuk, který se ukládá pod naší kůží, je důsledkem přijímání tuků ze stravy. Přibrat se však dá i ze sacharidů a úplné vynechání tuků způsobí pouze to, že organismu budou chybět důležité živiny, například omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které zdravé tuky běžně obsahují.
Je tedy lepší vynechat ze stravy sacharidy?
Určitě ne. Situace je zde naprosto stejná jako u tuků. Přibrat můžeme i z jiných zdrojů a sacharidy pocházející například z ovoce, celozrnných obilovin či luštěnin v sobě nesou množství vitamínů a minerálů, které naše tělo také potřebuje. Určitě je však dobré upřednostnit komplexní sacharidy před těmi jednoduchými. Ty do značné míry tvoří cukr, jehož vysoký příjem může vést ke vzniku různých onemocnění včetně cukrovky.
Dokážu však zhubnout i při pojídání běžné, normální stravy?
Samozřejmě. Zhubnout se dá i bez radikální diety a hladovění. Existují různé způsoby, jak snížit množství kalorií, které přijímáme či prodloužit pocit sytosti, bez nutnosti dalšího jídla. Jedním z nich je například zvýšení množství vlákniny, které ze stravy získáváme. Další možností je připravovat běžné recepty, avšak například místo smažení zvolit pečení v klasické troubě. V podstatě identickou chuť tak docílíme s nesrovnatelně nižším množstvím kalorií a vyhneme se i nezdravým tukem.
Netrvá pak ale takové hubnutí příliš dlouho?
V první řadě je nesprávné myslet si, že dieta musí být nepříjemným procesem, který provází jen neustálý hlad a chuť co nejdříve se vrátit k nezdravé stravě. Správně nastavená dieta může být chutná, dodávat dostatek živin a zároveň snižovat hmotnost. Vydržet při takové stravě je pak mnohem jednodušší. Platí tedy, že hubnutí není cíl, ale cesta. Pokud se navíc dieta spojí i s fyzickou aktivitou, viditelné výsledky se dostaví opravdu rychle. I bez aktivního pohybu je však možné pozorovat změny již po prvním měsíci.