Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Co nejíst v těhotenství? Potraviny, kterým byste se měly vyhnout

12. 11. 2024

Kdysi se věřilo, že budoucí maminka si má dopřát vše, na co má chuť, jinak se jí narodí mrzuté miminko. Je to však jen jeden z mnoha těhotenských mýtů, který s sebou nese mnohá zdravotní rizika. Jaký je seznam nevhodných potravin, které je lepší v těhotenství vynechat? Víte, od jakých pochoutek si máte dát raději pauzu?

Co nejíst v těhotenství? Potraviny, kterým byste se měly vyhnout

Obsah

Pestrá strava v těhotenství

Co jíst v těhotenství a čeho se naopak na čas vzdát? Nemusíte se bát, i během těhotenství je možné konzumovat pestrou a chutnou stravu. Zároveň je nutné více číst složení potravin a dbát zvýšené hygieny při konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Jednoduše je dobré mít dostatek znalostí o tom, kterým potravinám se během těhotenství vyhnout. A také o tom, jaké potraviny a nápoje do jídelníčku zařadit.

Potraviny a nápoje zakázané během těhotenství 

Sushi

Sushi – buď ho milujete, nebo nenávidíte. Pokud patříte k milovnicím tohoto jídla, budete muset upravit svůj jídelníček. Sushi připravované ze syrových ryb by mělo být v těhotenství tabu. Z nabídky si raději vyberte vegetariánské nebo veganské sushi.

Určité druhy ryb 

Konzumace ryb v těhotenství není zakázána, ale není jedno, na jakou rybu dostanete chuť. Z jídelníčku určitě vylučte ryby s vysokým obsahem olova – makrela, tuňák, mečoun obecný a žralok. Také se vyhněte kyselým a uzeným rybám. Obsahují příliš mnoho soli, octa, umělých sladidel a konzervantů. Pokud byly ryby navíc uzené studeným kouřem, nemáte jistotu, zda neobsahují listerie a jiné bakterie.

Mořské plody

Mořské plody jsou úžasným zdrojem vitamínů, minerálů a bílkovin, ale také zdrojem parazitů a bakterií. Navíc mohou vyvolat alergickou reakci, proto si jejich konzumaci během těhotenství pro jistotu odepřete.

Nedostatečně zpracované maso

V těhotenství se nedoporučuje konzumace nedostatečně propečeného, respektive syrového masa. Zapomeňte na tatarský biftek. Konzumace syrového masa v sobě nese vysoké riziko potravinové infekce, což může v těhotenství vážně ohrozit miminko. Nejčastějšími původci infekcí jsou bakterie Escherichia coli, listerie či salmonela. Vyhněte se i nedostatečně propečeným steakům a buďte opatrné na grilovačce. Platí, že maso a masné výrobky je třeba dobře upéct, jen tak v nich nepřežijí nebezpečné bakterie.

Játra a vitamín A 

Nekonzumujte játra – obsahují vysoké množství vitamínu A, který může poškodit plod. Kvalitních a tepelně upravených vnitřností (například srdce) se však obávat nemusíte.

Syrová vejce

Syrová vajíčka mohou způsobit salmonelózu. Ta se projevuje nevolností, horečkou, zvracením, křečemi v žaludku a průjmem. Během těhotenství by salmonelóza mohla vést k předčasnému porodu. Proto se vyhněte domácí majonéze, doma vyrobené zmrzlině, domácím zálivkám na salát, jejichž součástí jsou syrová vejce, i holandské omáčce.

Fastfood a instantní jídlo

V těhotenství více než kdy jindy dbejte na vyváženou, ideálně domácí zdravou stravu. Rychlé občerstvení a smažená jídla sice přímo neohrožují zdraví dítěte, ale jejich pravidelnou konzumací během těhotenství můžete čelit nadměrnému přibírání, pálení žáhy a žaludečním problémům. Navíc platí, že fastfoodová a polotovarová jídla obsahují mnoho tuků, konzervantů, barviv a přídatných látek (tzv. éčka). Zapomeňte také na instantní polévky, které jsou plné soli a glutamátu.

Nepasterizované mléčné výrobky

Při výrobě mléčných produktů pečlivě čtěte složení a vybírejte si výrobky, které jsou pasterizované. Nepasterizované produkty patří mezi zakázané potraviny v těhotenství – sice chutnají výborně, ale jelikož neprošly dostatečnou tepelnou úpravou, jejich konzumace zvyšuje riziko bakteriální infekce. Mezi nepasterizované výrobky patří brynza, plísňové sýry, čerstvé mléko, domácí tvaroh a žinčice. 

Houby

Pokud můžete, dejte si od hub v těhotenství přestávku. Jelikož dokážou vázat všechny škodlivé látky z prostředí a jsou hůře stravitelné, je lepší houby v těhotenství nejíst.

Exotické ovoce

Vyhněte se exotickým druhům ovoce, protože hrozí riziko alergické reakce. Pozor také na jahody – obsahují histamin, na který můžete v těhotenství citlivě reagovat, a citrusy, u nichž hrozí alergie. Ostatní druhy ovoce, jež jste měly rády i před otěhotněním, klidně konzumujte. Všechno však důkladně omývejte, vyhnete se tím toxoplazmóze.

Bylinky, kterým je třeba se v těhotenství vyhnout

Bylinky jako hřebíček, šalvěj či pelyněk, které prokrvují orgány malé pánve, ovlivňují činnost svaloviny dělohy a mají projímavý účinek, v těhotenství raději vynechejte. Opatrně i se skořicí
a zázvorem, jejichž konzumaci výrazně omezte. Čaje z máty, meduňky, kopřivy či šípku však rozhodně nevynechávejte. Jsou cennými zdroji vitamínů a slouží jako účinná prevence různých sezónních viróz a k pročištění močových cest. 

Pozor na kofein

Pokud patříte k milovnicím kávy, dbejte na to, abyste během těhotenství nepřesáhly doporučenou denní spotřebu kofeinu 200 miligramů. V případě, že jste na kávě doslova závislá, množství kofeinu snižujte postupně. Pamatujte si, že příliš mnoho kofeinu může vést k nízké porodní hmotnosti miminka. Kávě se zcela vyhněte, když trpíte vysokým krevním tlakem, často jste nervózní, trápí vás zrychlené dýchání a nespavost, máte gastroezofageální reflux nebo při vysokém riziku preeklampsie. Jedná se o těhotenskou komplikaci vyznačující se vysokým krevním tlakem a známkami poškození orgánů (nejčastěji jater a ledvin). Pokud se neléčí, může mít tragické následky pro těhotnou ženu i dítě.

Pozor i na čokoládu během těhotenství! V kakaových bobech se přirozeně nachází určité množství kofeinu – nejvíc ho obsahuje hořká čokoláda.

Alkohol

Absence alkoholu je v těhotenství samozřejmostí. Jeho pití je spojeno s rizikem předčasného porodu, nízkou porodní hmotností miminka, poruchami růstu či spontánním potratem. Je třeba mít na paměti, že alkohol se z oběhového systému budoucí maminky dostává přímo do krevního oběhu miminka, ve kterém se odbourává mnohem pomaleji. Pravidelná konzumace alkoholu v době těhotenství dokáže způsobit rozvoj fetálního alkoholového syndromu, který se kromě již zmiňované nízké porodní hmotnosti novorozence projevuje dysfunkcí centrálního nervového systému, zpomalením psychomotorického vývoje, hyperaktivitou, poruchami chování, učení, pozornosti a intelektu dítěte.

Změna jídelníčku v těhotenství 

Změna jídelníčku v těhotenství může způsobit hotové zázraky. Více než kdy jindy je důležité brát ohled na sebe i děťátko a všímat si, co jíte a pijete. Předejdete tím mnoha obtížím a zdravotním komplikacím – prostě děláte vše pro zdraví sebe a miminka. Správné složení stravy a s tím spojený dostatek energie i množství ušetřeného času přináší ověřená krabičková dieta. Vsaďte na Program MOM – speciálně navržený jídelníček nejen pro čerstvé, ale i budoucí maminky, které se chtějí vyhnout problémům s nadýmáním, s nedostatkem vitamínů a zbytečnému stresu. Jezte zdravě a chutně během celého těhotenství.

Pokud se vám obsah líbí, sdílejte

arrow-up